Dnes je   -   - 113 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Zlatý dukát Ján Zápoľský, 1540, Kluž - RR

Cena v €: 
3 200,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Ponúkam originálny zlatý dukát Jána Zápoľského, 1540, vzácny, (Len. 157/1), v krásnom zbierkovom stave – plne zodpovedá priloženým fotografiám. Na minci sú veľmi zreteľne viditeľné detaily na averze aj reverze, má razobný lesk v plochách a v ruke pôsobí veľmi pekným dojmom. To všetko napriek tomu, že dukát má takmer 500 rokov. Je vhodný aj na prípadnú certifikáciu do NGC.

Ešte počas osmanského pustošenia v týždňoch po bitke pri Moháči vystúpili s nárokom na uhorský trón dvaja kandidáti: rakúsky arcivojvoda Ferdinand I. Habsburský a práve sedmohradský vojvoda Ján Zápoľský. Ten bol jedným z najväčších magnátov v krajine a príslušníkom rodu, ktorý vlastnil zhruba 8 % pôdy v celom Uhorsku. Bol známy svojimi vojenskými schopnosťami – sám viedol 8 protitureckých výprav. 11. novembra 1526 bol korunovaný za uhorského kráľa po jednoznačnom zvolení Uhorským snemom. Keď bol následne o rok neskôr, 6. 11. 1527 korunovaný za uhorského kráľa aj Ferdinand I., prišlo k unikátnej situácii tým, že Uhorsko malo dvoch kráľov. Následné roky prebiehali v duchu nielen vojen proti Osmanom, ale aj vzájomných bojov a vojenských stretov medzi oboma kráľmi. Na posilnenie svojho postavenia uzavrel Zápoľský neskôr aj dohody s osmanským panovníkom Sulejmanom. Vo februári 1538 uzavreli obaja panovníci tzv. „Varadínsky mier“, kde si obaja vzájomne uznali svoj kráľovský titul a uzavreli niekoľko ďalších dohôd, ktoré sa napríklad týkali aj nástupníctva na trón po smrti niektorého z nich. Ján Zápoľský zomrel 17. júla 1540 a následne sa Uhorsko definitívne na niekoľko storočí stalo súčasťou Habsburskej monarchie.

Ročník 1540 je teda posledným ročníkom vlády Jána Zápoľského a katalógová cena tejto mince v takomto stave je až 4.000 €.

Okrem uvedenej mince ponúkam:
• Habsburských panovníkov v zbierkových stavoch (Karol VI., Mária Terézia, František I. Lotrinský, Jozef II., Leopold II., František II./I., Ferdinand I./V.)
• uhorských volených kráľov (Žigmund Luxemburský, Matej Korvín, Ján Zápoľský)
• 10 koruny FJI
• kompletnú sadu rakúskych alebo uhorských 10 korún FJI v peknej etui
• 20 koruny FJI
• 8 zlatníky FJI
• dukáty FJI
• v prípade chýbenky priebežne doplním chýbajúce kusy (zlaté mince)
Na požiadanie pošlem konkrétnu cenu za mince a ročníky, ktoré Vás zaujímajú.

Parametre:
Materiál: zlato
Rýdzosť: 960-980/1000
Váha: 3,60 g
Priemer: 23,8 mm
Razba: Mincovňa Kluž (Koložvár/Klausenburg)

Za originalitu a autentickosť ručím okamžitým vrátením peňazí!

Podmienkou je buď osobný odber (preferujem) alebo predplatba, dobierka nie je možná. Platba je možná v EUR aj v CZK.

Pozrite prosím aj ďalšie moje ponuky a pokiaľ máte o niečo záujem, skontaktujte ma prosím.

Zlatý dukát Ján Zápoľský, 1540, Kluž - RR
Zlatý dukát Ján Zápoľský, 1540, Kluž - RR